valentin nap

Valentin nap a szerelmesek vagy a szeretet ünnepe, mittudumén.
Az biztos, már megint venni kell valamit de mit, mikor? hát ráérek én ilyesmire?
persze valentin napkor jut eszembe, hogy izé hoppá! valamit kéne nézni de mit?
Addig-addig agyalok mig rájövök, hogy mindegy mit csak valamit, a gesztus számít.
Egyáltalán mi is ez a valentin nap?Miért pont valentin?Miért nem Izabella vagy Ildikó, Krisztina, stb.
Oké tudom tipikus"férfi hisztéria",inkább levezetünk egy atomfizikai egyenletet, minthogy kitaláljuk mivel is lephetnénk meg kedvesünket. tisztelet a kivételnek! Én kivétel vagyok!
Na azért utána néztem, hogy mi is ez a valentin napi adok-kapok.

Valentin-nap
A Valentin-nap a rendszerváltás utáni idők szülöttje, igaz népszerűsége a kilencvenes évek végétől jellemző. Számos ünneppel egyetemben a szokás megosztja a közvéleményt, nemcsak Magyarországon.
február 14.
A modern ünnepek sajátja, hogy globális jelenségek, vagyis vallási, nemzeti, földrajzi vagy kulturális hovatartozástól függetlenül megünneplik. A Valentin-nap több szempontból is a globális jelenes napok egyik mintapéldája: egyrészről mind az öt földrészt meghódította, másrészről február 14-én, az ünnep apropóján néhány országban demonstrálnak a terjeszkedő nyugati civilizáció ellen.
Ünnep kialakulásaA Valentin-nap története beleillik az átlagos ünnepek sorába: gyökerei egészen az ókorig nyúlnak, viszont mai formája a 19.-20. században alakult ki. Az ókori múlt dacára a középkorban igen kevés írásos emlék árulkodik az ünnep jelenlétéről, elsősorban Angliában és Franciaországban volt divatos a hagyomány. A kor követelményének megfelelően a szerelmesek saját készítésű versekkel köszöntötték egymást, majd később, az újkor hajnalán egyedi kivitelezésű, kézműves üdvözlőkártyákat ajándékoztak szerelmük jeléül.
Az ünnep elterjedése mégsem az öreg kontinensnek köszönhető, sikere pedig összeforr az üdvözlőkártyák tömeges elterjedésével. A 19. század közepén az Egyesült Államokban „forradalmasították” a képeslapgyártást: a korábban drága és igényes kivitelezésű kártyákat kevesen engedhették meg maguknak, míg az olcsó és tömegesen előállított üdvözlőlapok egy csapásra mindenki számára elérhetővé váltak. A kezdetben a Valentin-nap csak képeslapküldésre majd virágajándékozásra korlátozódott, később fokozatosan teret nyertek más ünneplési formák (étterem, csokoládé, utazás, nagyobb ajándék, stb.).
A viharos gyorsasággal terjedő amerikai szokás átszivárgott Európába, majd a 20. században más kultúrába is beépült: ma a Valentin-napot megünneplik Japánban, Mexikóban vagy éppen Törökországban, vagyis a legkülönbözőbb hagyományokkal rendelkező országokban.
Valentin-nap MagyarországonAz ünnep az 1990-es rendszerváltás után jelent meg hazánkban, a korábbi években nincs nyoma kultuszának. Érdemes kiemelni, hogy a hidegháború korszakában a vasfüggöny nemcsak a politika, hanem az ünnepi szokások szempontjából is határvonalat jelentett, kialakultak „kapitalista” és „kommunista” ünnepek. A Valentin-nap az előbbiek közé tartozott, ennek megfelelően ismeretlen szokás volt Magyarországon is.
Az angolszász hagyománnyal szemben az ünnep magyar sajátossága, hogy elsősorban szerelmesek köszöntik fel egymást, a szokás nem terjed ki barátokra, osztálytársakra vagy munkatársakra, így a szeretet és a szerelem ünnepe kifejezés nem állja meg a helyét. Szintén ismereten a Valentin-napi buli és a Valentin-ellenes nap megtartása.
Szokatlan kísérlet az ünnep nevének magyarítása: Valentin magyar alakja Bálint, így kezdetben ezzel a fordítással jelent meg az ünnep. A kezdeményezést talán nevezhetjük sikertelennek, hiszen az internetes keresőkben a Bálint-napra kiadott találatok száma eltörpül a Valentin-nappal szemben.
Valentin-ellenes nap (Anti-Valentine’s Day)A Valentin-napot sokan elvetik, ennek hátterében számos, igen különböző okok állnak:
a hindu vagy a muzulmán kultúrákban a terjeszkedő és a saját hagyományaikat kiszorító nyugati civilizáció ellen demonstrálnak, jelképesen Valentin-napi képeslapokat égetnek;
a keresztény kultúrában a „szinglik” tiltakoznak az egyedüli üdvözítő útnak beállított párkapcsolat ünneplése ellen, büszkeségük jeléül külön partikat szerveznek;
és végül a Valentin-nap ellenérzést szül azokban, akik nem szeretik a túlzott giccset, száraz virágot vagy az ünnepet pellengére állító képeslapokat adnak egymásnak.

Megjegyzések